fredag, maj 25, 2007

Den nya tidens ord

En av många roliga saker med att gå på universitetet är att man får möta på så många nya dialekter. Man lever i ett förtjusande sammelsurium av tal från rikets alla delar, vilket ger upphov till såväl uppskattning som öppet hån av diverse idiom. Även om fascinationen för den mycket...karaktäristiska lokala dialekten Östgötskan ibland tenderar att överskugga de andra pikanta accenterna.

Är man en sådan utstuderad ord-fetischist som jag, kan man dessutom glädja sig åt att tillskansa sig ett och annat nytt ord och uttryck. Jag har samlat lite under året, och nedan följer en sammanställning över favoriterna.

attackcykla - "attack-" har varit ett flitigt använt prefix för saker man gör brutalt och energiskt. Funkar också framför substantiv, exempelvis "attackartikel".

bônn - härstammar från min hemtrakt Dalsland. Ett prefix med innebörden "jätte-". Joel utalar det med dialektal perfektion, själv jag kan tyvärr inte forma ordet riktigt rätt.

diskburk - ett underbart ord att uttala, pröva själv! Är benämningen för den diskmedelsfyllda och miljöfrämjande pryl som kan återfinnas i vissa korridorskök.

doppa/kötta/stöpa - några av de oändliga och mycket underhållande synonymerna till att ha sex. Doppa uttalas med fördel "dôppa" och blir extra bra i någon sorts kombination med bônn.

en ond kram - roligt yttrat om en hakning i sportsamanhang.

giftfabriker - innovativ synonym till "barn", skapad av vår psykologilärare.

jättenågra - intressant ordkombination med oklar innebörd. Syftar troligtvis på någon form av samling, som är mindre än vad man tänkt sig.

kebabfrukt
- betydligt mer träffande än "fefferoni".

klydda - Mattias yttrade detta fantastiska skånska uttryck, som tycks betyda ungefär "syssla med".

krappsnack - stavas nog egentligen "crap-", men uttalas på det svenska viset, gärna på skånska. Synonym till "bullshit".

köttätar-ex - Tomas benämning om sig själv efter att jag blivit miljövegetarian. Låter brutalare än vad det är.

okynnesskapa
- "okynnes-" är roligt att sätta framför de flesta verb, men det här var extra fint och minnesvärt.

oljus - som "oljud", fast för ljus. Tänk lysrör.

palinilap/morprom - när vi som så många andra funderade över paradoxen att "palindrom" inte stavas likadant fram- som baklänges uppfann vi dessa synonymer.

smula upp - om man smular ne" när man äter en torr macka, följer det naturligt att det heter "smula upp" när man städar efter sig.

sneckan (snäckan) - ett retroord från huvudstaden, som vissa av oss utnyttjar mer än andra. Ett "Tjenare, sneckan!" lyfter vilken hälsning om helst.

spontanflytta
- något som studenter ofta ägnar sig åt när sunkighetsdroppen i deras korridor får bägaren att rinna över.

titta tyst - kan tyckas motsägelsefullt, men om man tänker efter förstår man vad det betyder.

öljett - skrattattackerna ville inte ebba ut efter att jag och Tomas hittat detta föremål i en tygaffär. Jag tror det är någon form av gardintillbehör.

Ditt vardagsspråk är bland det mest intressanta som finns. Låt det inte gå dig spårlöst förbi!

2 kommentarer:

Sally sa...

jag skulle vilja tillägga att klydda nog snarast betyder att man sysslar med något som går lite långsamt eller åt fel håll. Eller som inte symaskinen fungerar som den ska så klyddar den. Fantastiskt trevlig ordlista!

Anonym sa...

Som en variant av klydda kan jag nämna ordet klydderröv, utmärkt benämning på en person som är verkligt klantig, amatörmässig, och klumpig. Smaka på ordet och se hur utmärkt det avspisar idioter i allmänhet.