onsdag, oktober 27, 2010

a bad cover version of love

For oss resenarer som ryser vid blotta tanken pa en organiserad bussresa, som vaser "gringos!" till varandra nar vi ser andra vasterlanningar pa stan och som inte riktigt vill acceptera det faktum att vi ju ocksa ar...brr...turister, men som anda inte vill bli knivranade, lurade eller tappa bort oss mer an nodvandigt finns det en nastintill outsinlig kalla till gladje och tillfredsstallelse: de numera nastan kultforklarade guidebockerna Lonely Planet.

Att ha med sig en Lonely ar att slippa oda sina knappa tid och sina surt forvarvade slantar pa att bega samma misstag som nagon annan redan har gjort. Vilket fordolt stalle avgar bussen fran i den stad som du maste lamna NU? Kolla bibeln. Var serveras det aktuella landets kanske enda acceptabla kopp kaffe? Kolla bibeln. Var ska du bo om du vill undvika att dela dorm med illvilliga bedbugs eller 19-ariga partybackpackers som kraks i grannsangen klockan fem pa morgonen? Ni fattar.

Tilliten till dessa ord av visdom kan ibland ga till overdrift. Sa fort man kanner sig det minsta osaker eller illa till mods racker det att lata sin svettiga hand treva over den valbekanta, bla bokryggen, och genast kanns allt mycket battre. Dessa guidebocker ar alltsa varda sin vikt i guld och prissatts darefter. Darfor tvingas budgetresenaren forr eller senare skiljas fran sin van, i regel vid nagon anonym book exchange-hylla och ofta med smutsiga sedlar som mellanskillnad.

Argentina- och Chile-utgavorna gav vi till var kompis(!) Fransisco (se foregaende inlagg) mot Bolivia-diton. Densamma spontanbytte vi idag, nar vi oforhappandes stotte pa ett veritabelt guidebokstempel har i La Paz, mot...The Footprint guide to Bolivia, Peru & Ecuador. Footprint alltsa. Inte Lonely Planet.

Och det som forst kandes som ett djarvt beslut att bryta ny mark, kan i eftertankens kranka blekhet snarare beskrivas som en uppslitande skilsmassa. Som att ha overgett sin trygga partner for en alskare som vid forsta anblicken tycktes spannande, men som i sjalva verket visade sig vara lonnfet och full av charmlosheter. Den har symboler istallet for prisangivelser. Den saknar historie- kultur- och matkapitel. Det star inte hur man tar sig nagonstans. Och den innehaller REKLAM! Oforlatligt.

Pa darrande egna ben kan jag nu bara uppmana min omgivning att ta lardom. Svik aldrig en trogen foljeslagare, och framforallt, investera for guds skull i the real thing.

Inga kommentarer: