torsdag, mars 29, 2007

Weapon of choice


Folk säger att de inte vet, att det bara är spekulationer. De säger att det är svårt att sänka standarden. Att det inte är någon idé att göra något om inte andra följer efter. De säger att de inte orkar, att det inte gör någon skillnad, att de inte vill tänka på det nu.

Sanningen är att en hel forskarkår är överens och att folk mycket väl vet om det, men att de inte är villiga att offra små bekvämligheter för att hindra en veritabel undergång. Sanningen är att det måste finnas någon att följa, att det redan görs fantastiskt mycket och att det bara är att haka på. Sanningen är att du MÅSTE orka, att det är din förbannade skyldighet att tänka på det, och att det finns fantastiskt mycket du kan göra. Forskare har kommit fram till att vi kan bromsa växthuseffekten i tid, om vi bara gör vissa, relativt små förändringar. Här är en del av dem:

Påverka din omgivning. Prata med folk, var engagerad, maila affärer och företag.
Dra ner på grönsaker som inte är odlade under säsong. Till exempel tomat, isbergssallad och paprika under vintern. De är odlade i växthus uppvärmda med fossila bränslen. Och transporterade med flyplan!
Ersätt kött med till exempel bönor eller viltkött.
Undvik färskvaror som transporterats långt - de har flugit.
Dra ner på skaldjur som kräver mycket energi per kilo för att produceras.
Välj miljömärkta varor till exempel Svanen eller Krav.
Minska bilåkningen. Fem färre mil i veckan motsvarar ungefär ett halvt ton koldioxid per år. Ta hellre cykel eller tåg. Det är dessutom väldigt trevligt, och bar för dig, att gå och cykla!
Om du måste åka bil: Se till att ha rätt däcktryck. Det minskar rullmotståndet och därmed bränsleåtgången. Kör ekonomiskt: accelerera lugnt, kör på hög växel, ta bort taboxen när du inte behöver den, använd motorvärmare. Du kanske kan samåka med någon eller gå med i en bilpool. När du köper bil: välj en bränslesnål bil, helst i bästa miljöklass.
Undvik flygresor, särskilt de långa. En Thailandssemester för två motsvarar ungefär 1,8 ton koldioxid per person. Tåg eller båt är bättre för miljön.
Byt till nio lågenergilampor hemma. Du sparar 250 kilo koldioxid under deras livslängd.
Undvik att ha möbler och gardiner framför elementen, det minskar värmespridningen.
Köp el som produceras med förnybara energikällor.
Om du bor i villa och har egen panna: byt från olja till pellets eller till fjärrvärme, gör årlig översyn av pannan, installera solfångare.
Frosta av frysen minst ett par gånger om året.
Använd vattenkokare.
Sätt inte in varm mat direkt i kyl eller frys, låt den svalna först.
Stäng av apparater när du inte använder dem, låt dem inte stå på standby.
Återvinn! Det är lätt, det är tillfredsställande, det gör större skillnad än du tror.
Använd mindre varmvatten,. tex duscha kortare.
Plantera ett träd. Det absorberar ett ton koldioxid under sin livstid.
Häng upp dina kläder om du har möjlighet, istället för att använda en torkanordning.

Men framförallt: VÄLJ. Var medveten. Var aktiv. Den globala uppvärmingen försvinner inte hur mycket du är försöker ignorera den. Jag lovar.

När du går i gamla fotspår och väljer att inte välja gör du i själva verket väldigt stora val: du väger din bekvämlighet mot andras undergång, kortsiktig tillfredsställelse mot långsiktig hållbarhet, och ett kort nu mot en nästan evig framtid. Och du väljer det förstnämnda i alla fallen.

Joel har fel när han sneglar på mig, suckar och säger "ja, jag vill ha den här Gro" när han köper något med hög miljöbovspoäng i affären. För det är inte för min skull han ska bromsa den globala uppvärmningen. Det är för att han ska kunna se sina barn i ögonen. För att de inte ska behöva stå i en värld där det är försent, och säga: "Pappa, visste ni att det skulle bli såhär...och du gjorde ingenting?"

Vill du veta mer (klart att du vill!)? DN skriver lättfattligt och uttömmande om bakgrund, fakta och nyheter i sin Klimatspecial.

Inga kommentarer: