Idag tipsar Clara om hur man får sin blogg att växa sig stor, ett uppenbart ständigt populärt ämne i bloggkretsen. Det verkar vara handfasta och säkerligen fungerande råd, där de mest uppenbara är att skriva ofta - flera gånger om dagen - och kanske investera i en ordentlig kamera eftersom bilder så klart är hårdvaluta på det nät där uttråkning infaller så fort en text blir längre än två paragrafer och mer lättsmält underhållning aldrig finns lämre än ett musklick bort.
Men inlägget fick mig ändå att fundera över rimligheten i det här med bloggande. Jag är ett fan, absolut, men precis som majoriteten av alla läsare orkar jag aldrig hänga på en blogg som uppdateras mer sällan än en gång om dagen. Till saken hör att flertalet av de bloggare jag följer knappast är litterära tungviktare. Det är något med internet som forum eller datorn/mobilen som förmedlare. Jag orkar inte ens läsa DN på nätet och älskar ändå sveriges största morgontidning passionerat - i pappersformat alltså. En blogg som min egen - för mycket text och för lite bilder, för oregelbunden uppdatering - skulle jag nog aldrig palla med.
Dagens insikt är dock som följer: fy fan vad jobbigt att vara professionell bloggare! De är absolut lägst i den mediala näringskedjan, men ändå måste de rimligtvis jobba arslet av sig. Jag kan inte ens slänga upp ett inlägg om dagen (utan bilder) eller ha ett sammanhållet tema på Under Solen och jag har ändå haft sommarlov i ett år nu. De stora bloggarna publicerar upp till 10 inlägg om dagen - må vara av varierande kvalitet - och hinner dessutom med att leva glamorösa/upptagna/poilitiska/yrkesverksamma liv på samma gång. Hur är det att umgås med de här människorna? De måste ju sitta böjda över sina laptops och iPhones och knattra mest hela tiden. Ständigt ha nästa inlägg i huvudet. Och vad man än gör med dem är de upptagna av att ta foton på en för att dokumentera händelsen.
Det man vill ha från bloggarna är ju egentligen ett slags ständigt uppdaterande magasin, men bilder och reportage av varierande storlek och en frågespalt här och där. Skillnaden är att redaktionen bara består av en person. Och att tjänsten som chefredaktör inte ens är den här personens huvudsakliga jobb.
4 kommentarer:
Det är helt klart tur att vi är olika - jag blir jättestressad av att ha sex nya inlägg från samma källa på en dag i min RSS-läsare och sådana bloggar plockar jag obönhörligen bort. Uppdateringsintervall på 1-3 dagar är helt perfekt! :-)
Jag läste också Claras inlägg och reagerar delvis annorlunda än du. Det är stor skillnad på livsstilsbloggar som följer en persons levnadsöde och en expertblogg. Jag behöver inte 4 uppdateringar per dag från en matblogg. Vem i hela friden orkar det? Så kul är det inte med mat. Eller båtar eller skilsmässor eller joggingskor eller vilket ämne man nu skulle välja att blogga om.
Vissa ämnen lämpar sig för frekvent uppdatering. Andra har ett djup i kunskap eller tar med dig in i en helt annan värld på ett kvalificerat sätt. Då är upplevelsevärdet eller nyttan i centrum. Inte ytlig förströelse. Jag skrev ett kort inlägg om detta, för jag tycker liksom du att det är intressant. Själv har jag en blogg som förlängning till den nysläppta boken "Mediababe - nio steg till framgång med hjälp av media". I den har jag intervjuat flera framgångsrika mediastjärnor varav Blondinbella är en. En del bloggar inte alls. Andra bloggar flera gånger om dagen. Märk väl, detta gäller nästan bara Blondinbella som har det som jobb och vars publik är ung.
Det är sant, mer specialiserade bloggar behöver inte uppdateras med samma frekvens. Det är intressant med din koppling till läsarnas ålder - är det så att en yngre publik kräver fler uppdateringar, och vad beror det i så fall på?
Du skriver så himla bra och jag hoppas att du kommer att fortsätta blogga. Jag blir påmind via RSS-läsare, så om du bloggandet skulle ligga nere en månad så är det ett mindre problem än om det skulle börja komma åtta skräpinlägg om dagen, för då skulle jag nog fundera på att plocka bort bloggen ur läslistan.
Skicka en kommentar