Igår skrev tidningen om den mängd mat vi svenskar slänger i soporna - en miljon ton närmare bestämt, en miljöpåverkan motsvarande utsläppen från ungefär 700 000 bilar. Detta var ingen nyhet för mig åtminstone, som redan förra våren åkte på Dumpster Diving med mina hippievänner på Hostel in the Forest. Iklädda våra bästa overaller räddade vi en gratis kombilast av fullt ätbar frukt, ost, mjölk, juice och andra delikatesser från en container bakom någon supermarket. Ungefär hälften av all mat som produceras i USA slängs nämligen - 14 procent hamnar i just de där containrarna, och resten av svinnet delas lika mellan hushållssopor, restauranger och icke skördade råvaror. Vad norrmännens kvot ligger på vet jag inte, men jag vet att somliga norska matvarukedjor har som policy att ta bort maten från hyllan tre dagar före det med god marginal satta bäst före-datumet.
I dagens DN har läsare fått kommentera gårdagens nyhet. De flesta upprörs över slöseriet, men signaturen Lejeune skriver "Återigen en moraliserande drapa, med en tydlig politisk agenda. Vi ska tydligen till varje pris fås att må dåligt för att vi existerar".
Lejeune är inte den första att känna sig påhoppad. När jag för någon månad sedan efterlyste bloggämnen skrev Emma: "Gör reserach och skriv om minst FEM BRA SAKER som människan åstadkommit på sistone. Som tidningarna rapporterar får man ju dåligt samvete bara av att ha fötts..." Jag tycker mig höra sådant här hela tiden. Särskilt i jämställdhetsdebatten hörs mansfolk högljutt beklaga sig över att jag har minsann inte våldtagit någon och de där feministerna vill väl att hela planetens manliga befolkning ska raderas från jordens yta. Folk är så otroligt kränkta hela tiden, tycker att de beskylls för all världens problem när de bara försöker liva sina egna liv i all ro. Jag önskar att de ville lyfta blicken lite.
Det handlar inte om enskilda personer, det handlar om att vi är ett kollektiv och att vi måste samarbeta för att kunna ha det så bra som möjligt när vi nu satts här på jorden. Jag ser inte felet i moraliserande drapor och politiska agendor. Världens tillstånd är något som angår oss alla och ju förr vi ser sambandet mellan det och våra egna handlingar desto bättre. Somliga av oss lever på ett sätt som förutsätter att en annan del av jordens befolkning har det sämre och det bör vi ta ansvar för. Du är inte din mänskliga rättighet att leva gott på någon annans bekostnad. Man skall inte ha dåligt samvete över att ha fötts, men man skall ha dåligt samvete om man inte agerar för att förändra de orättvisa förhållandena.
Dessa är mina fem goda nyheter. Att det finns en hel massa enkla saker vi kan, och bör, göra.
- Ät kött en dag mindre i veckan. Köttindustrin påverkar klimatet lika mycket som den sammanlagda transportindustrin.
- Köp möbler och kläder på second hand istället för nytt hela tiden.
- Försök att behandla människor efter hur de agerar, inte utifrån kön, klass, sexualitet och etnisk bakgrund.
- Ge mikrolån! En form av bistånd som faktiskt gör skillnad, från grunden. Börja med att gå in på www.kiva.org.
- Våga vara idealist.
Så ska ni se att ni kommer att sluta ta åt er och bli förorättad när tidningarna rapporterar viktiga nyheter. De kan göra en deprimerad och hopplös, det håller jag definitivt med om. Men lösningen är inte att blunda för världens tillstånd, utan att göra någonting åt det.
5 kommentarer:
Jag får alltid en känsla av att kommentarer av den sorten är något sorts försvar. De allra flesta har väl något som gnager i samvetet som de känner att de borde bli bättre på. Många som läser en artikel om hur mycket mat hushåll slänger känner nog just viss skam över att vara en del av problemet, varpå en del således tänker att de ska bättra sig, medan andra bara vill bli av med skamkänslan och således försöker avfärda problemet. Skuldmedvetenheten är nog lika stor i båda grupperna, och av de representanter ur dem som väljer att få utlopp för denna i DN:s kommentarsfunktion skulle jag tro att det är rätt få som någonsin engagerar sig så mycket i frågan igen.
Och en sak till:
Det här med kött är så klart på sätt och vis sant, och det är uppenbart att de allra flesta behöver minska sitt köttintag för resurshushållningens skull. Problemet ligger dock inte alls i köttproduktion i sig, vilket många tycks anta, utan i hur den går till. Detta särskilt vad gäller klimatpåverkan. Visst, resursmässigt kommer det alltid vara en 90% energiförlust i steget från växter till kött, vilket är ett giltigt argument om man föder upp djuren på sådant som människor kan äta direkt (vilket görs på många håll), men mindre så om det gäller naturbeteskött, eftersom människor inte kan äta gräs, och den mark som betas sällan är särskilt odlingsbar.
Vad jag försöker säga att vill man göra en vettig skillnad är det inte så enkelt som att bara äta lite mindre kött. Det bästa är att äta så mycket bra kött man har råd med, och äta vegetariskt när man inte har råd med bra kött. Bra kött är kanske lite vagt, men ekologisk märkning och närproducerat är alltid rimliga riktlinjer.
"The life you can save" av Peter Singer för ett lite liknande resonemang som du. Bra bok! Rekommenderad läsning när du har tid.
Jag skulle säga så här, det är alltid att göra en vettig skillnad att äta mindre kött, eftersom vi äter långt mer kött än vad vi behöver och det vore ohållbart om alla på jorden åt lika mycket kött som vi. Men naturligtvis är det enormt viktigt att göra åtskillnad på kött och kött - skillnaderna är jättestora. Jag bara tänker mig att det ligger närmare tillhands för de flesta, i alla fall de i målgruppen för min blogg, att skippa köttet helt en dag än att hitta rätt i den omdebatterade och ofta kritiserade djungeln av marknadsföring och märkning. Eller att regelbundet kunna slänga upp så mycket pengar som krävs för att få tag på verkligt schysst kött.
Men i ett färskt nummer av bästa magasinet Filter som jag precis fick hem har de ett stort reportage i ämnet, så återkommer klokare när jag läst den...
Tack för tipset Niklas! Den är uppsatt på listan.
GO GRO!!!
Tack för ett intressant perspektiv på mitt önsketema! Jag har läst och funderat, och håller till viss mån med dig. Att göra skillnad kan göra skillnad i hur man upplever nyheter, och hur mycket man tar åt sig. Äter man inte kött behöver man inte reagera lika mycket på negativ nyhetsrapportering om att äta kött. Men man kan fortfarande bara påverka en bråkdel, och det är nog snarare den "stora" maktlösheten jag syftar på - man hör mycket om de stora problemen och katastroferna, men hör lite eller intet om de små saker (t.ex. varje litet microlån) som gör världen lite bättre. Om fler nyheter handlade om individer som gjorde små men bra saker, då tror jag också att fler skulle haka på. "Jaså, folk GÖR faktiskt såntdär"; "mina grannar har microlånat och de är VÄLDIGT nöjda" - style. Om vi kan få sådant att bli normen - och där har media jättestor makt - kommer det att hända mer. Alltså: mindre "det här kan du göra" och mer "titta vad ANDRA har gjort" i media. Fake it til you make it, som man brukar säga.
Nu menade jag i och för sig NYHETER när jag önskade, men din vridning går lika bra. Kan väl själv tipsa om en god "nyhet" istället:
Om ni söker på vår egen Hans Rosling på TedTalks så har han massa fin statistik t.ex. på hur barnadödligheten har minskat i världen. DET är något att le åt.
http://www.ted.com/talks/hans_rosli
ng_the_good_news_of_the_decade.html
Nu är jag redan vegetarian, men idag har jag kollat upp Kiva. Bra tips så tack för det också.
/Emma
Skicka en kommentar